Ochrana transplantovaných pacientů proti koronaviru

Vzhledem k tomu, že transplantovaní pacienti užívají imunosupresiva, měli byste omezit na minimum kontakt s cizími lidmi. V podstatě byste se
měli chovat tak, jako kdybyste byli i karanténě. Nákupy jen na omezenou dobu a radši s respirátorem a rukavicemi, nebo ať Vám nakoupí někdo známý.
Dezinfekce rukou je nutné po návratu z vnějšího prostředí, ale předtím je nutné mýt si ruce mýdlem nejméně 60 vteřin - konečky prstů v dlaních, místa mezi prsty a nakonec každý palec zvlášť. Ručník nejlépe jednorázový, nebo častěji vypraný. Nesahat si do očí, nosu a do úst a snažit se být v teplém prostředí. Mytí rukou je potřeba provádět častěji.
Dezinfekce se nyní už moc koupit nedá, proto stačí použít alpu, líh, nebo alkohol. Dezinfikujte pravidelně často používané povrchy, jako jsou kliky u dveří, klávesnice na PC, vypínače světel a mobillní telefon. Zvyšte ventilaci vzduchu v bytě častým otevíráním oken. Zvyšte úroveň hygieny při přípravě jídla.
Zároveň si prosím zkontrolujte zásoby léků, které užíváte, abyste nezůstali najednou bez nich.
Všechny věci, které nosíte, si musíte hned prát, protože na věcech zůstává virus až 6 hodin.
Dodržujte pitný režim a kdybyste měli horečku a respirační problémy, umůžete volat transplantační poradnu. Kdybyste se nedovolali, volejte linku 112, nebo 155  a oznamte, že užíváte imunosupresiva. Mějte u sebe šechny léky a hlavně poslední zprávu z pravidelné kontroly v transplantační poradně.

Přejeme Vám, ať všechno zvládnete a hlavně ať zafungují opatření vlády a budeme se moct všichni opět vrátit k normálnímu životu.

Vaše Alžběta